Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Teorii

Home Miercuri Teorii - de Daniel Chirileanu Teoria Chibritului - Daniel Chirileanu

Teoria Chibritului - Daniel Chirileanu

Băţul de chibrit este format din trei părţi: partea de sus, partea de mijloc şi partea de jos.
partea de sus este formată  la rândul ei din trei părţi: partea de sus de sus, partea de sus de mijloc şi partea de sus de jos.
partea de mijloc este şi ea formată  din trei părţi: partea de mijloc de sus, partea de mijloc de mijloc şi partea de mijloc de jos.
partea de jos este la rândul ei formată din trei părţi: partea de jos de sus, partea de jos de mijloc şi partea de jos de jos.
Partea de sus de sus este formată din : partea de sus de sus de sus, partea de sus de sus de mijloc şi partea de sus de sus de jos.
... şi aşa mai departe...


Te-ai prins. Nu se va termina niciodată. Dacă vrei explici mai departe, dacă poţi, accepţi nesfârşirea unor banalităţi.
Ce, nu ţi s-a întâmplat ca cineva să-ţi explice lucruri evidente? Nu ai primit  argumente puerile ca pentru mintea găinii?
Dar nu-i asta problema, ci faptul că cei care fac teoria chibritului n-au habar de domeniul  în care vor să pară specialişti. Nu ştie nimic, dar vrea să crezi că ştie. Şi, pentru că nu ştie, complică viaţa cu banalităţi. A, le ascunde în spatele înşiruirilor, a frazelor lungi, a termenilor semi-româneşti.
Îi ştii. Sunt cei ce te plimbă din cuvinte. Sunt cei care ştiu chiar şi întrebarea înainte de a o şti tu, care vrei să întrebi, de răspuns nu mai vorbim. Lasă-i să spună. Vei descoperi că pornesc în discursul lor  de la ultima propoziţie a antevorbitorului; construiesc  cu emfază monumente de stupiditate şi superficial.

Şi nici asta nu-i problema, de fapt. Nu m-ar deranja dacă ar declama în faţa oglinzii, dacă nu s-ar folosi de numărul meu de telefon, de timpul meu, de răbdarea mea. Dar ei asta fac. Îmi storc nervii, îmi omoară timpul, mă obligă să fiu necioplit ori să o fac pe prostul . De ce?
Pentru că nu pot mai mult? Pentru că am obligaţia vreunei conjuncturi să-i ascult? Pentru că îmi află numărul de telefon sau e-mailul? Da, da, da. Din toate aceste motive şi din încă unul; acela că eu nu îndrăznesc să le spun: nu, mulţumesc sau mulţumesc, deja ştiu şi nu pot asculta încă o dată, sau, poţi fi mai concret şi mai scurt?

Şi problema nu-i nici asta, ci faptul că şi eu fac teoria chibritului cu ai mei, cu cei ce mă suportă, cu cei ce mai şi clatină din cap aprobativ la unele   banalităţi debitate în grabă ori pe-ndelete.  

Dacă şi Dumnezeu ar face la fel cu noi probabil că ar fi vai şi-amar. Dar El, dincolo de profunzime, are şi foarte mult respect. „Mai sunt lucruri care nu încap în cartea aceasta…” spunea în Evanghelia după Ioan, deci este şi selectiv. Dumnezeu îmi respectă timpul, este foarte concret, comunică esenţialul şi cred că vrea de la mine să fiu la fel de simplu şi concret.

În concluzie, teoria chibritului, are de-a face cu lipsa de bun simţ, cu infatuarea, cu superficialitatea şi cu dorinţa de a complica lucrurile.
În ce măsură are de-a face şi cu noi?!? (Observă că formulez întrebarea la plural! Ar fi prea altruist să mă întreb numai pe mine).

Daniel Chirileanu - Majesty.ro

Comments (5)Add Comment
deci asaaaa...
written by Levi, 22 noiembrie, 2008
acuma stiu de ce suna mereu ocupat telefonul tau!!!
pentru Lewis
written by Nero, 23 noiembrie, 2008
si acum vrei sa ne arati ca tu esti unu din stresantii care suna omul ca sa ii povesteasca banalitati? sau tu esti un VIP al lui si nu mai dai de el pentru ca stresantii ii ocupa timpul? cred ca toti am inteles ca ai vrut sa faci o gluma. Stai jos nota 4 :) (si asta tot o gluma este)


pentru Daniel capitolul 1
written by Nero, 23 noiembrie, 2008
Dragul meu hai sa mergem la sedinte antistress, pentru ca se pare ca in societatea actuala, a te revolta prostia altora nu e ceva normal. Totul pleaca de la EDUCATIA primita in scoli unde copiii(care se infrunta pentru prima data cu exigentele societatii) sunt lasati de profesorii (cu gandire neo-comunista) sa debiteze aiurea cand de fapt ei habar nu au despre ce e vorba in subiect, iar profesorul corupt incearca sa ii ajute le mai zice un cuvant( le mai da o pista) ca sa ii faca sa isi aduca aminte de ceva care defapt le-a intrat pe o ureche si le-a iesit pe alta si asta numai ca sa nu ii lase repetenti pe jumatate din clasa. Este vina vina parintilor care au asteptari prea mari de la copii lor retardati, sa devina avocati, medici, economisti, etc si a societatii care creeaza pe banda absolventi de facultate ca sa dea bine in statistici, cand stim prea bine ca daca ar fi examene juste o gramada din noi s-ar pierde pe drum.
pentru Daniel capitolul 2
written by Nero, 23 noiembrie, 2008
In ziua de azi banul si nepotismul fac legea, si tu probabil esti sifonat de alte persoane relativ necunoscute care te streseaza cu banalitati si stupiditati, dar multi altii (poate minti luminate calcate in picioare de societatea materialista) mai putin norocosi primesc zilnic ordine de la sefii lor stupizi care aleg rezolvarea cea mai intortocheata a unei probleme chiar din cauza ca sunt paraleli dar nu isi pot permite din functia lor, sa ia ca atare idea unui subaltern mai bine pregati,t pentru ca s-ar face de ras si ar fi prea evident ca au prins un post bun pentru ca au avut o pila sau mai multe. (Birocratia este un alt mare segment al aceluiasi stil de acoperire a idiotilor angajati in functii cheie si care de fapt pot rasturna sau bloca dezvoltarea unei tari intregi)
.
pentru Daniel capitolul 3
written by Nero, 23 noiembrie, 2008
Sau poate gresesc si cei care te streseaza sunt frati de la biserica ta care vor si ei sa devina mari oratori sa predice si ei sa se uite si la ei lumea cu admiratie. Tu ai devenit fara sa vrei un juriu la care unii apeleaza ca sa isi etaleze prostia sau desteptaciunea, si este dificil sa ajuti pe toata lumea asta superficiala sa inteleaga rapid profunzimea discutiei si lipsa lor de pregatire. Se zice ca prostul nu e prost destul daca nu e si fudul, ingamfare care face sa ingreuneze intentia cuiva de a-l destepta

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login