Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Social Recensamant 2011: romanii se numara la toamna

Recensamant 2011: romanii se numara la toamna

Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, primul de dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana, se va desfasura in perioada 22-31 octombrie 2011, potrivit anuntului facut de Institutul National de Statistica (INS).
Legislatia romana in materie, art. 3, alin. 1 din O.G. nr. 36/2001, prevede faptul ca la recensamant se inregistreaza cetatenii romani cu domiciliul in tara, indiferent daca la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii ori se afla in strainatate, precum si persoanele de alta cetatenie ori fara cetatenie care au domiciliul sau au resedinta in Romania.

Operatiunea statistica se realizeaza la intervale regulate – de regula 10 ani – si are ca scop numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari si in cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, impreuna cu un numar selectat de caracteristici demografice si sociale ale populatiei.
Datele si informatiile rezultate sunt folosite pentru planificarea si implementarea politicilor economice si sociale de dezvoltare, la nivel national si local, statal si privat, pentru activitati administrative sau de cercetare stiintifica.

In plus, fata de recensamintele anterioare, Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011 ofera in planul Uniunii datele si informatiile necesare cunoasterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind miscarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre si in afara uniunii, cu un accent special asupra populatiei apte de munca. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei Europene, documentul in baza caruia se organizeaza recensamintele nationale, a stabilit ca in toate tarile membre recensamantul sa sedesfasoare in acelasi an – 2011, ceea ce ofera premizele comparabilitatii la nivel comunitar.

De altfel, sloganul sub care este organizat recensamantul, "Pentru ca fiecare conteaza", releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamantului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in plan national si local.

Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011 implica cheltuieli de circa 193 de milioane de lei si peste 120.000 de persoane angajate pentru operatiunile de inregistrare in teren.
Reusita sa depinde in mod esential de doi factori.

- Cel dintai, acuratetea si claritatea materialelor de lucru – chestionare, manual, ghid este conditionat de profesionalismul si calitatea personalului de recensamant, in primul rand a statisticienilor care au elaborat aceste materiale in conformitate si la standardele metodologice statistice internationale.

- Cel de-al doilea factor, poate si mai important, il reprezinta disponibilitatea populatiei de a participa la recensamant prin raspunsuri oneste la intrebarile recenzorilor, ceea ce nu se poate realiza decat printr-o promovare corespunzatoare in care parteneriatul cu mass-media devine hotarator. Pentru ca, desi primirea recenzorului si dialogul cu acesta este o obligatie, in egala masura legala si civica, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul Romaniei in perioada desfasurarii recensamantului,raspunsurile tin exclusiv de libera declaratie a respondentului, nefiind ceruta prezentarea nici unui document justificativ, cu exceptia actului de identitate necesar inscrierii corecte a codului numeric personal.

Potrivit presedintelui Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, recensamantul din octombrie 2011 va cuprinde si o serie de informatii in plus fata de cel din 2002, si anume codul numeric personal, date privind nivelul educational, intrebari privind abilitatile in desfasurarea activitatii curente, date privind locuinta.

Virgil Voineagu a mai precizat ca recensamantul va inregistra si date despre toate cladirile de locuit, despre cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, precum si despre unitatile de locuit in comun.

Prin strategia elaborata cu privire la Recensamantul Populatiei si al Locuintelor ce se va desfasura in luna octombrie 2011 se va extinde fondul de informatii care sa caracterizeze evolutia in timp a familiilor, respectiv a gospodariilor – componentele de baza ale convietuirii umane.

In acest fel vor putea fi descrise in viitor tendintele principale ale evolutiei familiilor si gospodariilor, din care sa se desprinda prin studiu aspecte privind:

- fenomenul de imbatranire a populatei;

- cresterea gospodariilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale;

- evaluarea numarului si structurii generatiilor care convietuiesc in cadrul familiei;

- structura familiilor dupa numarul de copii si cel al copiilor intretinuti;

- componenta familiilor dupa relatiile de rudenie sau parentale;
- statutul femeilor in cadrul familiei;

- fenomenul migratiei, in special al migratiei temporare, la munca in strainatate si altele.

Romanii vor trebui sa raspunda intrebarilor cu privire la varsta, loc de munca, venituri, studii, proprietati, etc.

In intervalul 7-16 mai a avut loc recensamantul de proba pentru a verifica masurile organizatorice privind recensamantul populatiei si locuintelor care se va efectua in Romania in toamna.

In vederea desfasurarii recensamantului de proba, in fiecare judet s-au organizat 6 sectoare de recensamant, astfel:

- 3 in municipiul resedinta de judet;
- 3 sectoare in mediul rural, astfel: 1 sector in localitatea de resedinta a unei comune, 1 sector intr-o localitate componenta a unei comune care are retea stradala si 1sector intr-o localitate componenta a unei comune care nu are retea stradala;

- 3 sectoare de recensamant pentru fiecare sector al municipiului Bucuresti.

Un sector de recensamant este constituit, in medie, din 100 locuinte si circa 300 de persoane. Recensamantul de proba s-a desfasurat in 261 de sectoare de recensamant teritoriale si in 21 de unitati cu spatii colective de locuit din unele judete.

Intrebarea "Carei religii considera persoana ca apartine?" din chestionarele pentru recensamantul din toamna a determinat un ONG sa acuze o manipulare a populatiei in sensul favorizarii Bisericii.
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) considera ca prin formularea acestei intrebari se presupune ca toti cetatenii romani ar apartine unei religii.

Reprezentantii ONG-ului sustin ca ar trebui schimbata aceasta intrebare cu "In prezent persoana apartine sau nu unei religii?". Doar daca cel chestionat raspunde afirmativ, ar urma ca acesta sa fie intrebat si despre apartenenta religioasa.

sursa:stiri.rol.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login