Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

RONDO

Home Marti RONDO - de Ion Buciuman Lume de buzunar - Ion Buciuman

Lume de buzunar - Ion Buciuman

Fără îndoială că ştirea de vârf care a avut puterea să modifice imediat cifrele de pe panourile burselor din toată lumea este alegerea noului preşedinte a Statelor Unite. Barak Obama pare să întruchipeze aşteptările aproape mesianice ale lumii la început de secol 21.
Ce mi-au văzut ochii într-o imagine care circulă pe internet. Un bărbat aflat la vârsta de aur, cu faţa radiind de bucurie şi satisfacţie, tocmai şi-a descheiat haina să i se vadă chipul şi numele lui Obama, pe tricoul pe care îl poartă pe sub haina de firmă. Până aici nimic ieşit din comun, numai că imaginea are un detaliu care vorbeşte mai mult decât faţa celui mai proaspăt iubit dintre pământeni, purtat de omul nostru la vedere.

În buzunarul interior al hainei omului din imagine, se află un portmoneu bine întreţinut cu bancnote şi card-uri, alături de o factură proaspătă bine împăturită. La o privire mai atentă, mi-am dat seama că bucuria de pe faţa omului nu este legată atât de mult de triumful democraţiei, cât mai ales de semnificaţia acesteia asupra buzunarului propriu. Dintr-odată am înţeles că această imagine este o personificare a întregii căutări şi dorinţe a întregii lumi.

 


Dincolo de surâsul geocondin foarte bine regizat de experţii studioului de publicitate, omul din imagine nu se poate elibera de apăsarea sufletească ce străbate prin smalţul comercial. În buzunarul pe care fotograful nu doreşte să-l expună, omul nostru ştie că poartă lucruri pe care ar dori să le descarce undeva şi nu ştie nici unde şi nici cum.

În buzunarul de la piept, care nu se vede în imagine, omul nostru are mai mult decât batista asortată la o cravata absentă, datorată tricoului publicitar. Acolo, aproape de inimă sunt doruri, căutări, nevoi şi aspiraţii pe care banii din portofel nu le-ar putea cumpăra, iar noul preşedinte nu are cum să le ştie dichisul. De aceea pe faţa fotomodelului stăruie o umbră amăruie, iar ochii săi mai caută ceva mai mult decât procentul câştigător al democraţiei.  
 

 

Ion Buciuman - Majesty.ro

 

 

Comments (1)Add Comment
istorie
written by neagu daniel marian, 23 noiembrie, 2008
Cred ca inca 4 ani valorile libertatii vor fi aparate. Dar, dupa cate stim, totul atarna de vremuri si imprejurari, deasupra carora este Cel Vesnic.

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login