Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Educatie Universitatea Andrews are primul doctor în teologie nevăzător

Universitatea Andrews are primul doctor în teologie nevăzător

Luna acesta Ray McAllister a devenit primul student orb care să fi obținut un doctorat în cadrul Universității Adventiste Andrews, informează ANN. Pe 21 august Mc Allister a susţinut teza "Teologia orbirii în Vechiul Testament." Ceea ce e chiar mai impresionant este, conform Societății de Literatură Biblică și a Federației Naționale a Nevăzătorilor, că Ray pare a fi primul student orb care să fi obținut un doctorat axat atât de puternic pe limbi străine vechi - akkadiană, ebraică, greacă și chiar cuneiformă.

Ray s-a născut în 1975, cu o afecțiune gravă a corneei, cunoscută sub numele de „anomalia Peter". La vârsta de cinci ani, medicii au fost nevoiți să-i scoată unul dintre ochi; la 12 ani a cedat și celălalt ochi, lăsându-l pe Ray complet nevăzător.

     Aceast lucru nu l-a împiedicat totuși să-și pună ținte înalte în ceea ce privește educația. Munca susținută și continua căutare de metode inedite de a învăța nu au întârziat să aducă rezultatele dorite: în prezent, în ciuda tuturor impedimentelor, Ray deține trei diplome de educație superioară - o licență în teologie, un master în același domeniu și un doctorat în religie.

     Decizia de a obține doctoratul a luat-o în urmă cu zece ani. Începând de atunci, Ray a fost nevoit să facă față la numeroase provocări, cauzate în special de natura temei - exegeza Vechiului Testament - care necesită cunoștințe aprofundate de limbi străine vechi.
 Totuși, Ray a găsit întotdeauna metode de a depăși barierele întâlnite. În primul rând, a folosit un soft care convertea simbolurile limbii ebraice în litere obișnuite, din cadrul alfabetului englez. A folosit jucării sub formă de litere ale alfabetului ebraic pentru a învăța limba respectivă. A scanat nenumărate cărți, pe care ulterior computerul i le „citea". În plus, atunci când era posibil, alegea o temă de cercetare similară cu a altui coleg; acesta din urmă citea comentariile biblice cu voce tare, iar Ray își lua ulterior notițe din înregistrările respective.

     În timpul programului de master, Ray a cunoscut-o pe Sally Ann Trotier, cea care avea să-i devină soție. Mai mult chiar, Ann a jucat un rol important în susținerea lui Ray, ajutându-l să găsească metode creative de a învăța; atunci când a fost nevoit să învețe limbajul cuneiform, Ann i-a confecționat niște simboluri cuneiforme în relief, cu ajutorul cărora Ray să poată învăța alfabetul respectiv.

     O altă provocare a venit în anul 2002, când a trebuit, conform programei doctorale, să predea un curs intensiv de Vechi Testament. Întrucât nu vedea mâinile ridicate ale studenților atunci când doreau să ia cuvântul, Ray i-a rugat să-și rostească numele atunci când voiau să vorbească. În plus, pentru a se asigura că nu uită să prezinte anumite aspecte importante ale cursului, avea mereu cu el notițele, într-un laptop „vorbitor".

     Toate aceste eforturi au făcut posibilă realizarea visului lui Ray: susținerea lucrării de doctorat cu tema „Teologia orbirii în Vechiul Testament", care a avut loc pe data de 21 august 2010. Acum, că și-a finalizat educația, Ray spune că și-ar dori să aibă șansa de a preda sau de a ajuta în alt mod comunitatea de nevăzători. Și totuși, dacă nu va reuși nimic din toate acestea, atunci va merge la o școală de masaj terapeutic; apoi adaugă: „Trebuie să am și eu un job, nu?"

sursa:www.semneletimpului.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login