Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

BE-ATITUDINE

Home Sambata BE-ATITUDINE - de Remus Soare Omul din umbră

Omul din umbră

În lista slujbaşilor curţii lui David din 1 Cronici 27: 25-34, Ioaş, păzitorul magaziilor de untdelemn, stăpâneşte peste jumătate din împărăţia versetului 28. Este singurul lui domeniu din întreaga Biblie. Umila-i slujbă nu prea i-a aşeza chipul sub lumina reflectoarelor fumegânde ale vremii, pe paginile „gazetei de Ierusalim” sau pe posterele din odăile adolescenţilor căutători de goliaţi. El slujea împăratului în răcoarea, întunericul şi râncezeala magaziilor de untdelemn. În valea umbrelor slujirii, lipsit de strălucire şi atractivitate, rămânea candidatul permanent la obscuritate, incomfort şi singurătate.


    Cu toate acestea, Ioaş trebuie privit ca unul dintre cei mai importanţi slujbaşi ai curţii împărăteşti. Cel ce lucra în locuri opace oferea „combustibilul” pentru ca flacăra lui Israel să rămână arzând, cel aproape anonim oferea untdelemnul ungerii profeţilor, preoţilor şi împăraţilor, cel ce era singur dăruia metafora bucuriei părtăşiei din Psalmul lui David – „untdelemnul care curge pe barba lui Aron”. Medicii ştiau cărarea întortocheată ce ducea la magaziile lui iar fabricanţii de miruri şi balsamuri cunoşteau poate şi numele copiilor săi. Să fi fost oare şi el unul din slujitorii de mai târziu ai lui Solomon care au uimit-o pe împărăteasa din Seba?

    Păzirea uleiului, rotaţia vaselor pentru ca unele să nu rămână nefolosite iar conţinutul să devină rânced, verificarea sigiliilor de ceară ca să nu se fisureze şi să permită astfel muştelor să pătrundă şi să acrească uleiul, erau preocupările de fiecare zi ale lui Ioaş. Nu avea idee că ceea ce făcea va trece dincolo de generaţia lui. Dar Dumnezeu l-a scos din penumbrele slujirii cotidiene şi l-a aşezat pe paginile Scripturii. Prin el, eu aflu încă o dată că orice slujitor al Împăratului este ştiut pe nume, este important, are un loc special în slujire şi este chemat să-şi îndeplinească lucrarea după darurile şi capacităţile lui.

    Eşti tu păzitorul uleiului împărătesc? Candela ta are rezerve, acum când ni se cere mai mult ca oricând să veghem, să luminăm, să vindecăm şi să umplem lumea cu miresme? Când cei ce erau puşi să păzească untdelemnul s-au ocupat cu ura, nepăsarea şi trădarea, Dumnezeu privea după oamenii din umbră, cu untdelemnul în desagi şi inimi: ismaeliţii ce l-au scos pe Iosif din groapă schimbându-i sensul vieţii (Gen. 37:25), magii de la răsărit, samariteanul milos, Maria cu moravuri îndoielnice şi i-a făcut eroi ai sitoriei mântuirii.
Nu contează că locul unde lucrezi pentru Împărat este întunecat şi rece. De fapt, într-un astfel de loc se păstrează uleiul. Tot ce trebuie să faci este să îl păzeşti cum se cuvine. Şi o dată vei străluci ca flacăra nestinsă de la Templu. ...

 Remus Soare - Majesty.ro

Comments (4)Add Comment
felicitari pentru articole!
written by Marius Dove, 03 februarie, 2009
sunt pline de semnificatii si tente surprinzatoare, o mica obiectie daca nu e cu suparare, poate ca in introduceri si pe ici pe colo, unele expresii sunt cam bombastice si uneori fortate( de ex "reflectoarelor fumegande"). Imi plac deasemenea si apelurile, sincere felicitari
pentru Marius
written by Remus Soare, 04 februarie, 2009
Obiectia e dintr-o inima sincera si nu e cu suparare. Ba chiar imi este de folos. Reflectoarele fumegande era o metafora a candelelor vremii. Asta mi-a venut atunci in minte. Poate se putea spune si altfel. Crede-ma ca nu intotdeauna reusim sa surprindem realitatea in cele mai potrivite nuante.
bucuria anonimilor
written by Mihai Bijacu, 20 februarie, 2009
Foarte incurajator. Unora dintre noi ni s-ar putea parea ca munca noastra nu este apreciata daca nu stie toata lumea de ea, dar iata ca Dumnezeu tine cont si de cel mai obscur (din punctul de vedere al reflectorului atentiei lumii) slujitor al sau. Intotdeauna m-au fascinat aceste personaje semi-anonime ale Scripturii. Multumim ca ni l-ai adus in atentie pe fratele Ioas.
CEL CE STRIGĂ ŞI NUMENI NU-L AUDE...
written by Daniel Motorga, 18 iulie, 2009
Frate Remus, Ioas este unul din cei 7000 de care nu ştiu mulţi. De-aţi şti cîtă dreptate aţi avut atunci cînd aţi spus: ""Nu contează că locul unde lucrezi pentru Împărat este întunecat şi rece. De fapt, într-un astfel de loc se păstrează uleiul. Tot ce trebuie să faci este să îl păzeşti cum se cuvine. Şi o dată vei străluci ca flacăra nestinsă de la Templu. ..."" Ioaş-ul modern, de asemenea "trebuie privit ca unul dintre cei mai importanţi slujbaşi ai curţii împărăteşti". Pentru că el lucrează "în locuri opace" ca să "ofere combustibilul pentru ca flacăra lui Israel să rămână arzând..".Îngerii "ştiu cărarea întortocheată ce duce la magaziile lui". El avertizează poporul advent că uleiul pe care-l foloseşte nu este ceresc. Cine să-l asculte...? Poate intr-o zi împărăteasa din Şeba...

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login