Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

BE-ATITUDINE

Home Sambata BE-ATITUDINE - de Remus Soare Lumina si taria din mainile Lui - Remus Soare

Lumina si taria din mainile Lui - Remus Soare

luminaHabacuc 3 :3,4

O candela fara ulei, aceasta era poporul ales de Dumnezeu atunci cand privirea profetica a lui Habacuc a strapuns scoarta beznei spirituale, lasand sa patrunda, dincolo de lespezi, lumina uneia din cele mai frumoase viziuni : « Dumnezeu vine din Teman si Cel Sfant vine din muntele Paran. Maretia lui acopera cerurile si slava Lui umple pamantul. Stralucirea Lui este ca lumina soarelui, din mana Lui pornesc raze, si acolo este ascunsa taria Lui. » (Habacuc 3 :3, 4).

Razele mainilor Lui au aprins « focul legii » (Deut. 33 :2) pe Muntele Sinai, ce-si incingea cu placere jarul pe fata lui Moise. Sa fi fost oare aceleasi maini care, spune legenda, au pastrat flacara aprinsa in sfesnic timp de opt zile, cand macabeii au curatit Templul intinat de Antiohus Epiphanes, in ciuda faptului ca rezerva de ulei neintinat era socotita a dura o singura zi ? Cu siguranta mana Lui  a sris cuvintele judecatii, “in fata sfesnicului” (Daniel 5: 5),  pe tencuiala zidului palatului imparatesc in timpul banchetului blasfemiei dat de Belsatar.

Doar patru cuvinte, din care al doilea era o repetare a celui dintai, au fost suficiente ca noaptea placerii sa se transforme in noaptea groazei.  Nu din pricina tariei vinului baut, ci din cauza tariei ascunse in mana care scria « imparatul a ingalbenit si gandurile atat l-au tulburat ca i s-au desfacut incheieturile soldurilor si genunchii i s-au izbit unul de altul » (Daniel 5:6). Locul al treilea in carmuire, promis celui ce va talcui cuvintele: numarat, numarat, cantarit si impartit, nu mai insemna nimic pentru imparatia al carei doliu avea sa se astearna chiar in noaptea aceea, cand tiitoarele imparatului   sorbisera impartasania mortii din vasele  Templului de la Ierusalim, aduse in Babilon de Nebucadnetar. » Daca asta face degetul lui Dumnezeu, oare ce este in stare bratul Sau puternic? Antiochus Epiphanes, profanatorul Templului de mai tarziu, nu a fost crutat, la randul lui, de remuscarile gestului. Josephus Flavius, in Antichitati iudaice, reda amintirea ultimelor clipe ale macedonului : «Si-a chemat asadar prietenii si le-a spus ca boala lui le va aduce o durere amara si a marturisit ca acestea i s-au intamplat intrucat a pricinuit multe rele poporului iudeilor si le-a jefuit templul, dispretuindu-l pe Dumnezeu.

Habacuc spune ca taria ,in mainile Lui, este ascunsa; prin urmare ea trebuie revelata. Dumnezeu nu si-a descoperit taria mainilor doar in scrierea legii si a judecatii la ospatul prabusirii. Habacuc, al carui nume in evreieste inseamna “cel ce imbratiseaza”, trebuie sa fi vazut mainile care au atins ochii orbilor,  leprosii, sicriul fiului vaduvei, care au inmultit painile si care l-au ridicat pe Petru; mainile tamplarului din Nazaret care se pricep cel mai bine sa repare lucrurile, inimile si vietile frante.

Cu siguranta ca Habacuc a vazut ceva din razele mainilor Lui chiar si in intunericul care se facuse de la ceasul al saselea pana la cel de-al noualea. La inceput, cuprinsi de « indignare indreptatita » Ii legasera mainile (Marcu 15:1), apoi I le-au batut in cuie pe cruce. Atunci au inceput sa tisneasca spre noi razele iubirii si ale sperantei. Nu a mai scris. Dar la ceasul a noualea, a vorbit. Din nou patru cuvinte din care al doilea este o repetare a celui dintai : “Eloi, Eloi, lama sabactani!” Cuvinte care, talmacite ne umplu ochii de lacrimi si sufletul de vanatai: « Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce m-ai parasit ? » Isus parasit de Dumnezeu, cine poate sa inteleaga ?  Pentru ca a luat asupra Lui pacatele mele. Si a trebuit sa moara.
Dar razele diminetii invierii pornesc din nou din mainile Lui. Iar acolo este ascunsa taria Lui. Privind la ele, abatutii ucenici ajunsi la Emaus se intorc in miezul noptii la Ierusalim pentru un nou inceput. (Luca 24: 30-33). Privind la ele, Toma nu a mai fost niciodata necredincios. Privind si tu iti vei vedea numele sapat in ele si vei intelege semnificatia rostirii Lui din timpul sarbatorii dedicarii, ce s-a nascut in calendar, atunci, la nestinsul candelei sub macabei: “Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri si nimeni nu le va smulge din mana Mea.” (Ioan 10: 27,28). Mainile acestea se deschid spre tine dand la o parte limitele si oferindu-ti o noua speranta.

Remus Soare - Majesty.ro

Comments (1)Add Comment
...
written by Christian, 16 noiembrie, 2008
Mainile Lui s-au oprit in praful de la Templu, desi puteau incrusta din nou, in lespede, pacatul de nesters al omului. "Ochi plini de lacrimi si suflete de vanatai"... Excelent. Asta doar pentru ca atunci, cand va veni ziua aceea, sa ne putem ridica mainile cu ochii spre Cel din slavi.
Asta e "vista"!

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login