Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

BE-ATITUDINE

Home Sambata BE-ATITUDINE - de Remus Soare Fântâna de la poarta Betleemului

Fântâna de la poarta Betleemului

„David era atunci în cetăţuie şi o strajă a filistenilor era la Betleem. David a avut o dorinţă şi a zis: Cine-mi va da să beau apă din fântâna de la poarta Betleemului? Atunci cei trei viteji au trecut prin tabăra filistenilor şi au scos apă din fântâna de la poarta Betleemului. Au adus-o şi au dat-o lui David; dar el n-a vrut s-o bea şi a vărsat-o înaintea Domnului. El a zis: Departe de mine, Doamne, gândul să fac lucrul acesta! Să beau sângele oamenilor acestora care s-au dus cu primejdia vieţii lor? Şi n-a vrut s-o bea.” ( 2 Samuel 23: 14-17)


 Cu paşii pe prispa Anului Nou şi cu privirea spre poarta Betleemului, executând o acrobaţie  hermeneutică,  nu vom vorbi  despre Crăciun, precum v-aţi fi aşteptat, ci despre Paşte.
 David, regele fără tron şi coroană, se ascundea să-şi scape viaţa în apropierea  Betleemului. Acolo se născuse, acolo crescuse, acolo era cetăţuia lui. Şi deodată, dureros, Betleemul devenise cetatea filistenilor, având porţile păzite cu straşnicie de o strajă a acestora.  Iar fântâna se afla acolo, în coasta vrăjmaşilor săi. De câte ori băuse din ea!  Apa ei îl crescuse mare. Cu ea îşi răcorea făptura însetată, când se întorcea cu oile de la câmp. Acum avea pentru el  gustul alinării nostalgiilor. O, dacă ar mai putea să bea din ea! De îndată ce-şi făcuse cunoscută dorinţa, trei dintre prietenii săi, riscându-şi viaţa, au ajuns la fântâna copilăriei lui. Nu pentru recompense şi medalii, fiindcă David nu era în condiţia de a-i putea răsplăti, ci pentru că îl iubeau pe regele lor. Dar, refuzând să  bea din apa adusă, David a vărsat-o ca pe o jertfă de băutură înaintea Domnului, spunând că nu poate bea sângele acelor viteji.                      
După o mie de ani, în Betleemul devenit „cetatea lui David”(Luca 2:11) avea să se nască Mântuitorul lumii, Cel Căruia îi plăcea să fie chemat „Fiul lui David”. Fără tron şi fără coroană,  nu se ascundea să Îşi scape viaţa ci Şi-o dădea de bună voie ca preţ de răscumpărare pentru păcatele noastre. În târziul fiinţei, Regele încoronat cu spini, striga de pe tronul Golgotei: „Mi-e sete!”.  Îi vor împlini dorinţa cei trei prieteni, adormiţi în Ghetsemani? Nu. Într-o ramură de isop alţii au pus un burete cu oţet şi  I     L-au dus la gură (Ioan 19: 28,29). Fântâna de la poarta iubirii secase. Iar vasul era spart. Îl spărsese Maria în casa  lui Simon Leprosul când Îi spălase cu mir de nard picioarele. 
La alte două mii de ani, de ţi s-a făcut şi ţie sete după neprihănire, să ştii că a mai rămas un vas în cetăţuie. Ulciorul omului în casa căruia trebuia mâncat Paştele (Luca 22:10,11). Nu are apă de băut ci de spălat, în umilinţă, picioare şi suflete murdare. De ceea ce vei bea, S-a îngrijit El, atunci când înseta pe cruce. Şi Betleemul, Casa Pâinii îţi va purta de grijă pentru masă. Dar, ca să ajungi acolo, trebuie mai întâi să străbaţi prin straja filisteană a egoismului, mândriei şi urii care păzeşte lângă fântâna de la poarta Betleemului.

 Remus Soare - Majesty.ro

Comments (5)Add Comment
de spalat si de baut
written by rosu ciprian, 20 decembrie, 2008
Aveti talent literar,compuneti bine,probabil la scoala v-ati remarcat prin asta.Tot la fel va evidentiati si prin subtilitate,dovada fiind sesizarea apropierii Cinei Domnului si nevoia de neprihanire vis a vis de murdarie,de suflete murdare. Sunt nelamurit totusi. Va sensibilizeaza nevoia,setea,dorinta de curat si neprihanire a sufletelor murdare?Tare m-as bucura daca este asa! Sau,dimpotriva,va deranjeaza prezenta lor, a sufletelor murdare, care asa murdare fiind, cauta neprihanire acolo unde se poate gasi, adica la Isus?Va intreb asta gandindu-ma ca "s-a dus evlavia din bisericile noastre"si ca asa fiind, au ramas suficiente suflete murdare care sa estompeze neprihanirea celor cu adevarat curati si mai ales atmosfera curata a bisericilor noastre.Ce trist ar fi ca ,murdar fiind, sete teribila avand, sa nu poti ajunge la Bethleem pt. ca acolo totul este prea curat pentru suflete atat de murdare!Triste suflete murdare si nelamurite!
de baut si curatit
written by rosu ciprian, 21 decembrie, 2008
Pt. ca spatiul pt. comentarii este limitatat as dori sa adaug ca o completare ca, daca exista vreun domeniu in care oamenii sa subestimeze constatant dargostea lui Dumnezeu,atunci acesta este cel mai probabil dorinta Lui plina de iubire de a ierta, de a face curati oameni teribil de murdari, care de murdari ce sunt in comparatie cu cei curati, nu mai au o nici o alta optiune decat Isus cel fara urma de pacat,Cel curat.Cum se poate ca oamenii cei mai murdari sa se simta atrasi de Isus care este atat de curat? Si cum se poate ca El, Isus, atat de curat fiind sa nu Se simta deranjat,agasat,"manjit" de oamenii acestia murdari, deranjanti, care alunga adevarata evlavie din biserica doar prin faptul ca exista?Avand toate astea in mintea mea prea putin educata,raman in continuare nelamurit pana ,poate,la un viitor editorial de sambata dimineata.Zic poate pt. nimic nu-i obligatoriu, nici macar nelamuririle de lamurit si nici Dumnezeu de iubit.
Erata
written by rosu ciprian, 21 decembrie, 2008
Am omis ceva la fraza ultima":Zic poate pentru CA nimic nu-i obligatoriu,nici macar nelamuririle de lamurit si nici Dumnezeu de iubit" este formularea corecta. Lipsea ceva: partea CA! Asa, ca sa fiu riguros si in exprimare la fel ca si in pretentiile pe care le am fata cel ce scrie acest editorial,Remus Soare !!Si asta pt. ca are talent literar, e subtil in prezentare si , de ce nu,interesant in ceea ce scrie, cel putin aici, la Majesty !Succes !!
pentru Ciprian
written by Remus Soare, 22 decembrie, 2008
Ciprian, iarta-mi intarzierea raspunsului. Dorinta de curat este o preocupare a mea din copilarie. Am vrut sa devin medic dar am ajuns doar asistent medicat, lucrand in sanepid. Gunoiul a fost amendat, prin profesie. Acum sunt pastor. Cand vorbesc de suflete murdare, nu mai are importanta cauza datorita careia au devenit astfel. In articolul de fata, scurt ( aproape cat intrebarea ta) accentul se pune pe curatie si vindecare nu pe diagnostic. Dar nu aceasta era ideea principala a articolului. Multumesc pentru aprecieri. Remus
De inteles lamurirea
written by rosu ciprian, 22 decembrie, 2008
Nu m-am inselat in asteptari, dimpotriva sunt linistit.Si asta nu pt. ca sunteti pastor, ci ,dimpotriva, pt. ca puneti accentul pe fapt in sine(curatie) si nu pe victime.Nu e putin, daca e si adevarat!!Totusi, ce faceti cu" murdaritii" pentru ca, vreti sau nu, sunt afectati de murdarie, si asta nu e putin! Dimpotriva!!Apropo, ma provocati sa revizuiesc ideea principala a articolului,deci, care ar fi aceasta?Sunt critic in evaluari, dar, niciodata,sper, nu sunt rau intentionat.Oricum, ceva ma face sa cred ca aveti intentii bune, ca sunteti bine intentionat. Va rog, nu ma dezamagiti !Si ce bine ca ati ajuns doar asistent medicat, daca erati vreun doctorat nu mai puteam comunica, pt. ca, e dupa facultati, stiti vorba unui roman vechi !! Ah, ce-mi place romanul asta vechi !!

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login