Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Articole

Katherina von Bora (1499 - 1550)

Katherina von Bora este cea mai  cunoascuta dintre femeile Reformei. Sa fi fost oare pentru ca a fost sotia lui Luther; sau din pricina inelului oferit de regele Danemarcei aflat in exil; sau poate chiar datorita miresmei si aromei ce s-a inaltat placut din propria-i fiinta? Mai degraba propun sa dam crezare ultimului gand, substanta care a ars inaltandu-i parfumul  nefiind cu nimic mai prejos decat lutul din care se plamadise platosa eroilor mai inainte amintiti.

    La varsta de zece ani este trimisa la manastirea din Nimschen, dupa  ce tatal se recasatoreste. La 16 ani incheie legamantul de calugarie, ce avea sa devina pentru ea legamantul exilului in lumea bantuita de stafiile evlaviei, de care, adolescentul cautator de adevar, doreste sa scape cu orice pret. De aceea, cand in 1520 scrierile lui Luther patrund in manastire, se afla printre cele noua calugarite care accepta invataturile lui Luther si, ascunse in butoaie de scrumbii, fug la Wittemberg. Doi ani la Wittemberg a insemnat instruirea ulterioara a Katherinei in economia casei.

Citeşte mai mult...
 

Aruncati-l pe nea Vasile sub tren

Acum cinsprezece ani am folosit exemplul lui Madame Bovary intr-un seminar despre capcanele utopiilor in sex si dragoste. Un binevoitor voluntar aflat in sala a informat administratia ca predic din romane (sic). Reclamatia lui a fost dublata de un coleg care si-a exprimat ingrijorarea pentru tendintele mele porno-omiletice in urma aceleiasi prezentari. Am incercat sa explic administratiei ca personajul lui Flaubert ilustreaza perfect avertismentul Ellenei White despre efectele romanului foileton asupra femeilor frustrate. Cum era de asteptat, sefu' (prietenul) m-a inteles mai bine decat cei doi informatori iliterati. A insistat totusi ca Madame Bovary, cu flirtul ei de salon a la Napoleon III, este o hrana prea tare pentru tineretul Bucurestean in epoca seriei cinematografice Emanuelle. (Nu, nu este un film despre Isus).
Citeşte mai mult...
 

Bataia: Proscrisul Paradisului!

Dintre toate proverbele romanesti, cel care mi-a displacut intotdeauna a fost “Bataia e rupta din rai!” Pana cand, mai deunazi, i-am inteles de fapt sensul,  mult mai adanc: fiind rupta din rai, bataia a fost proscrisa, si deci nu-si mai are locul acolo!  Si nu si-a avut locul acolo niciodata – doar noi, in marginirea noastra, i-am facut loc printre cele sfinte… distorsionand imaginea Tatalui, si intrebandu-ne cu naivitate – ce n-a mers?
Da, e-adevarat, am impins putin sensul proverbului, ca sa pot ilustra mai bine un subiect atat de important pentru noi toti: educatia copilului si instrumentele cele mai eficiente pe care un parinte le are la indemana. Ce inseamna de fapt bataia – care ii sunt sensurile si care este mesajul pe care il transmitem ca parinti atunci cand recurgem la folosul ei?

Citeşte mai mult...
 

Câteva reflecţii asupra numărului "zece".

În literatura biblică precum si în cea post-biblică (rabinică) cifrele sunt folosite, în afara valorii lor numerice, si pentru a transmite semnificaţii, sensuri, idei.

Ulterior (în kabala, scrierile rabinice, de exemplu) această practică va lua uneori dimensiuni cu totul exagerate ducând la interpretări izvorâte mai degrabă dintr-o imaginaţie prolifică si prin asocierea ideilor decât dintr-o interpretare corectă a textelor.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 2 din 2
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.